Lamskotelet bakken

Lamskotelet bakken

De meeste Nederlanders hebben bij het avondeten vaak groente, aardappels en een stukje vlees. Voor dit stukje vlees heb je tegenwoordig zeer veel keus; uiteenlopend van een gehaktbal tot aan een schnitzel. Een geliefd soort vlees is het zogeheten lamskotelet.

Een lamskotelet is een stuk vlees uit het rib-, lende- en schoudergebied van een lam. Een lam is maximaal 1 jaar oud, waardoor het vlees erg mals is. De smaak van dit vlees wordt door zeer veel mensen aangemerkt als ‘erg lekker’. Mede daardoor is dit stuk vlees erg populair geworden. Een ander positief punt van een lamskotelet is het feit dat dit stuk vlees op meerdere manieren bereid kan worden. Op deze pagina vertellen we jou alles over het bakken van een lamskotelet. Met het bakken van een lamskotelet kan je heel goed je gewenste smaak creëren.

Hoe bak je een lamskotelet?

Als je besluit om een lamskotelet te gaan bakken, moet je eerst over de benodigde ingrediënten beschikken. De hoofdingrediënten zijn:

  • Een stuk lamsvlees;
  • Zout;
  • Zwarte peper.

Vervolgens kan je dit nog aanvullen met bijvoorbeeld een uitje, oregano, tijm, knoflookpoeder en lamsbouillon.

Het bereiden van een lamskotelet in de pan is over het algemeen helemaal niet lastig. Hieronder hebben wij in 7 stappen het bakken van een lamskotelet uitgelegd. Hierbij zijn we uitgegaan van de meest uitgebreide vorm; we maken dus gebruik van onder andere ui en tijm.

Stap 1: Zet een grote koekenpan op het vuur en zorgt voor antiaanbaklaag. Dit zorgt ervoor dat het lamsvlees niet aan gaat bakken. Geef vervolgens de pan ongeveer 2 minuten de tijd om op te warmen.

TIP: Als je na 2 minuten een klein beter water in de pan gooit, merk je al snel genoeg of de pan goed warm is. Als het water begint te sissen, kan je de pan gebruiken voor het bakken van je lamskotelet.

Stap 2: Wrijf het zout, de peper, de tijm, het knoflookpoeder en de oregano over beide kanten van het lamskotelet. Op die manier kan je meer smaak meegeven aan het stukje lamsvlees.

TIP: als je dit meerdere keren hebt gedaan, kan je gaan experimenteren. Wellicht vind jij het vlees lekkerder worden als je iets meer oregano of iets meer knoflookpoeder gebruikt. Experimenteer hiermee!

Stap 3: Als het lamskotelet ingewreven is, kan je het lamskotelet gaan bakken. Braad het vlees ongeveer 4 minuten en draai het stuk vlees vervolgens om. Laat ook de andere kant van het lamsvlees ongeveer 4 minuten bakken.

TIP: Zorg er uiteindelijk voor dat het lamsvlees een nootachtige kleur bruin heeft.

Stap 4: Snij een ui in kleinere stukken en bak deze stukjes uit ongeveer 2 tot 3 minuten in een pan.

TIP: Zorg er voor dat de uien een bruin laagje krijgen. Lamskotelet en stukjes ui zijn een fabelachtige combinatie.

Stap 5: Laat de stukjes uit in de pan liggen en voeg vervolgens het lamsbouillon toe in de pan. Begin vervolgens te roeren; op die manier ontstaat er een heerlijke jus.

Stap 6: Als je bovenstaande stappen gevolgd hebt, kan je de lamskotelet op gaan dienen. Giet, naar wens, een klein beetje jus met uien over het lamsvlees en geniet ervan!

Zoals je in bovenstaand stappenplan kan zien, is het bakken van een lamskotelet absoluut niet lastig. Daarnaast kost het je absoluut niet veel tijd. Doordat je het lamsvlees zelf bakt, kan je ook nog je eigen smaak creëren. Het is daarbij dan ook aan te raden om te experimenteren met de ingrediënten die je toevoegt, zoals de oregano, ui en knoflookpoeder.

Na verloop van tijd weet je voor jezelf wat je de lekkerste smaak vindt. Het voordeel van het bereiden van een lamskotelet in een pan is dat je veel invloed op de uiteindelijke smaak hebt. Onze tip is daarom absoluut om hier veelvuldig mee te experimenteren.

In de tussentijd kan je het lamsvlees ook eens in de oven stoppen of op de barbecue leggen. Je weet dan ook direct hoe het lamsvlees smaakt als je het op één van die manieren bereidt.